Skip to main content

Nitriansky horský spolok


všetky oblasti aktivít organizácie

kultúra a história   šport   deti a mládež   životné prostredie
Nitriansky horský spolok je občianske združenie záujemcov o aktivity v prírode - vysokohorská turistika, skialpinizmus, turistika, cykloturistika, horolezectvo atď.

Spolok je nepolitickou a neziskovou organizáciou, pôsobí pod záštitou Slovenského vysokohorského turistického spolku. Medzi hlavné ciele a smery činnosti spolku patrí, okrem športovej činnosti, aj aktívne sa podieľať na ochrane prírody a jej zveľaďovaní. Založili a ako hlavný organizátor spolu s partnermi (Správa CHKO Ponitrie, Mesto Nitra) zrealizovali 12 ročníkov (2007-2021) enviroakcie Jarné čistenie Zobora, počas ktorých bolo zo Zoborských vrchov vyzbieraných spolu cca 32 ton odpadu. Od r. 2006 pripravujú pre širokú verejnosť kultúrne podujatie – festival Vysoké hory Nitra. Tradične v novembri sa na Mestskom úrade v Nitre stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania, pre ktorých je pripravená prehliadka filmov a prezentácií od viacerých hostí, známych osobností, horolezcov, cestovateľov, dokumentaristov a filmárov. Súčasťou festivalu je od r. 2008 tiež „detský piatok“ určený žiakom a študentom nitrianskych škôl. Je zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Dôležitou aktivitou spolku sú kurzy základov vysokohorskej turistiky (VhT), letné a zimné, zamerané na výuku turistov, osvojenie si teoretických a praktických vedomostí, zručností pre bezpečný pohyb vo vysokohorskom teréne. V r. 2022  zorganizovali po prvýkrát letný kurz VhT určený nielen dospelým, ale aj deťom.
 

Čo potrebujeme

Dobrovoľnícka pomoc

Materiálna pomoc

Ceny do tomboly pre divákov festivalu Vysoké hory Nitra 2023.

Finančná pomoc

Catering pre organizátorov, dobrovoľníkov a hostí – účinkujúcich počas festivalu Vysoké hory Nitra 2023 v hodnote cca 800-900 €.
 

Informácie o organizácii

prevádzka organizácie

adresa: Štiavnická 18, 949 01, Nitra

 

z ďalších organizácií...

hlavná oblasť pôsobenia
kultúra a história

Hidepark Nitra

Vodná 4675, 94901, Nitra
hlavná oblasť pôsobenia
sociálna a zdravotnícka oblasť

Anjelské Ruky

Kostolná ul.292/55945-04, Komárno-Nová Stráž
hlavná oblasť pôsobenia
šport

Nitriansky horský spolok

Štiavnická 18, 949 01, Nitra